Täällä on oltu moneen otteeseen jännän äärellä, positiivisesti.

Opetus on pääasiallisesti Viroksi, jos Opettaja osaa puhua englantia niin hän hyödyntää sitä.

Jotku opettajista kuitenkaan eivät osaa lainkaan. Tässä vaiheessa Suomen ja Viron kielten samankaltaisuus astuu kuvaan erittäin hyödyllisen asiana. Opettajaa ymmärtää jo muutamasta tutunkuuloisesta sanasta, tai ainakin sen verran että ymmärtää mitä hän esimerkiksi sanoo kun tulee kommentoimaan työtäsi. Jos kuitenkin ongelmia ymmärtämisessä ilmenee ja ympäristöään havannoimallakaan ei pysy kärryillä niin virolaisista opiskelijoista löytyy kyllä aina joku tulkiksi.

Tuli ostettua pieni kätevä kirjanen täynnä virolaisia fraaseja. Sanakirjasta ei niinkään olisi ollut hyötyä. Tuo oli kätevämpi kun sisälsi suoraan käyttökelpoisia lauseita ja laajasti kaikista.. öh.. turisti aiheista. Kyllä siitä on kuitenkin ollut hyötyä. Viroa kun ei ole tullut opiskeltua ennen tänne tuloa ja kaikki virolaiset kun eivät läheskään ymmärrä englantia. Hyvin silläkin on pärjännyt, mutta tuon kirjan kanssa on selvinnyt paremmin tilanteista ja minusta on ylipäätään kohteliasta edes yrittää maan oman kielellä kommunikoida edes perus tervehdysten ja kiitosten yms. kanssa.

Viron ja Suomen kieltä on hauska vertailla, kun on niin paljon samankuuloisia sanoja, jotka muuten voivat pahasti hämätä. Onpahan sitä hyvin epäaikuismaisesti tullu hihiteltyä esimerkiksi viron pallot=pallid. Nappi (esim bussissa stop nappi) on söpösti nuppu. Bussissa muuten pyörii loputonta soittoa puhepätkä jossa toistetaan sitä että pysähtyäksesi pysäkillä paina stop nappia. ja siihen tulee tauko vain kun ääni haluaa kertoa että olemme sillä ja sillä pysäkillä ja seuraavaksi on se ja se pysäkki.

Virolaiset opiskelijat ovat muuten hurjan ahkeria ja aktiivisia! Wau!

Tässä taas kuvamateriaalia siitä mitä on tullut tehtyä elävänmallin piirtotunneilla.

Lyijykyn%C3%A4profiili1-normal.jpg

Täällä on huomattavan paljon elävän mallin käyttöä mikä on minusta ihan mahtavaa!

Tämä herra oli hirveän mukava tapaus ja puhui viron lisäksi englantia amerikkalaisella aksentilla! Oli ollut siellä joskus asunut ja työskennellyt siellä kuulemma.

Seuraavaan kertaan! Pitää lähteä oppitunnille!